foremka 23 x 33 cm
Składniki:
- 150g herbatników,
- 1kg półtłustego białego sera,
- jajko,
- 10 żółtek,
- 5 białek,
- 2 szklanki cukru,
- 200g masła,
- budyń śmietankowy (40g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka aromatu pomarańczowego,
- skórka starta z pomarańczy,
- szczypta soli.
Wykonanie
Na
dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10
żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko,
miękkie masło pokrojone w kostkę, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka, skórkę startą z pomarańczy oraz aromat pomarańczowy dodać do masy serowej,
delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie
rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st. Zostawić w uchylonym piekarniku
do ostygnięcia.
Przed podaniem sernik polukrować.
Smacznego;))
Pychotka!
OdpowiedzUsuńOstatnio serniki to moje ulubione ciasta ten też by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. I fajnie że jest tak dużo przepisów:-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ;) Wproszę się do Ciebie na kawałeczek!
OdpowiedzUsuńŚWIETNY SERNICZEK! UWIELBIAM!! POLECAM ''SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Tak zachęcająco o nim napisałaś, zresztą na zdjęciu też wygląda bosko, że chyba upiekę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten serniczek.
OdpowiedzUsuńserniki są najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki i czy mozna uzyc twarogu 3 krotnie zmielonego juz?
OdpowiedzUsuńForemka tak jak napisałam 23x33 cm:)
UsuńA masło kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńMasło dodajemy wraz z jajkiem do sera, już edytowałam przepis;)
UsuńWygląda iście królewsko :)
OdpowiedzUsuńczy można użyć sera z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńczy zamiast sera do mielenia można użyć gotowego z wiaderka ?też wyjdzie taki pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńczy moża zmienić ser do mielenia na gotowy z wiaderka?
OdpowiedzUsuńwitam,sernik pyszny, użyłam serka z wiaderka 24% tłuszczu i wszystko się udało.Pozdrawiam serdecznie Dorota.
UsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńIdealny :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką mielonych serów z wiaderka i niestety nie zagwarantuję Wam, że sernik przygotowany z takiego sera będzie równie smaczny. Ser z wiaderka jest o wiele bardziej rzadki od zwykłego i nie wiem czy sernik wyjdzie taki ścisły jak powinien być. Zdecydowanie bardziej polecam samemu zmielić ser:))
OdpowiedzUsuńprawda tez jestem bardziej przekonana do normalnego sera nie we wiaderku (chyba ze do sernika na zimno )
OdpowiedzUsuńCzy ta temp i czas wystarcza
OdpowiedzUsuńJa piekę w piekarniku z termoobiegiem i jak widać zarówno temp jak i czas pieczenia jest ok :)
UsuńWłaśnie się piecze :) jest ogromny, mam nadzieję, że nie opadnie :)
OdpowiedzUsuńWyzedł przecudny! Odrobinkę opadł, ale jest wspaniały, puszysty, mięciutki, delikatny... po prostu najlepszy jaki kiedykolwiek zrobiłam a wypróbowałam już masę różnych przepisów. Ja zrobiłam spód z przepisu na kruche ciasto:
OdpowiedzUsuń250 g mąki krupczatki(2 szklanki)
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starłam ciasto na grubej tarce, na to wylałam ogromną grubą warstwę sera a na wierzch zrobiłam lukier i posypałam skórką pomarańczową kandyzowaną.. po prostu niebo w gębie!!!
Aaaa dodam, że piekłam 45 min w piekarniku nagrzanym do temp 170 st góra-dół i został jeszcze 15 min zamknięty dopiero później uchyliłam drzwiczki od piekarnika. Szkoda, że nie można wrzucać zdjęć bo chętnie bym wam pokazała jakie cudo będzie u mnie na wigilijnym stole. Dziękuję raz jeszcze za przepis! Zapisuję do ulubionych i niezawodnych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbaaardzo się cieszę, że sernik się udał i przede wszystkim, że smakował:) Będzie mi bardzo miło jeśli opublikujesz zdjęcia na FB bloga :) Pozdrawiam Magda
UsuńA proszek do pieczenia niepotrzebny?
OdpowiedzUsuńMożna dodać, jednak ja nie daję
Usuń