czwartek, 26 lutego 2015

Sernik królewski

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:)




foremka 23 x 33 cm

Składniki: 
  • 150g herbatników, 
  • 1kg półtłustego białego sera,
  • jajko, 
  • 10 żółtek, 
  • 5 białek, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 200g masła, 
  • budyń śmietankowy (40g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego, 
  • skórka starta z pomarańczy, 
  • szczypta soli.
Wykonanie

Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, miękkie masło pokrojone w kostkę, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka, skórkę startą z pomarańczy oraz aromat pomarańczowy dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Przed podaniem sernik polukrować.




                                                                Smacznego;))
 

29 komentarzy:

  1. Ostatnio serniki to moje ulubione ciasta ten też by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. I fajnie że jest tak dużo przepisów:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale ;) Wproszę się do Ciebie na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  4. ŚWIETNY SERNICZEK! UWIELBIAM!! POLECAM ''SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak zachęcająco o nim napisałaś, zresztą na zdjęciu też wygląda bosko, że chyba upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda ten serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. serniki są najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wymiar blaszki i czy mozna uzyc twarogu 3 krotnie zmielonego juz?

    OdpowiedzUsuń
  9. A masło kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło dodajemy wraz z jajkiem do sera, już edytowałam przepis;)

      Usuń
  10. Wygląda iście królewsko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy można użyć sera z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  12. czy zamiast sera do mielenia można użyć gotowego z wiaderka ?też wyjdzie taki pyszny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy moża zmienić ser do mielenia na gotowy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam,sernik pyszny, użyłam serka z wiaderka 24% tłuszczu i wszystko się udało.Pozdrawiam serdecznie Dorota.

      Usuń
  14. Przyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką mielonych serów z wiaderka i niestety nie zagwarantuję Wam, że sernik przygotowany z takiego sera będzie równie smaczny. Ser z wiaderka jest o wiele bardziej rzadki od zwykłego i nie wiem czy sernik wyjdzie taki ścisły jak powinien być. Zdecydowanie bardziej polecam samemu zmielić ser:))

    OdpowiedzUsuń
  15. prawda tez jestem bardziej przekonana do normalnego sera nie we wiaderku (chyba ze do sernika na zimno )

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ta temp i czas wystarcza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem i jak widać zarówno temp jak i czas pieczenia jest ok :)

      Usuń
  17. Właśnie się piecze :) jest ogromny, mam nadzieję, że nie opadnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyzedł przecudny! Odrobinkę opadł, ale jest wspaniały, puszysty, mięciutki, delikatny... po prostu najlepszy jaki kiedykolwiek zrobiłam a wypróbowałam już masę różnych przepisów. Ja zrobiłam spód z przepisu na kruche ciasto:

    250 g mąki krupczatki(2 szklanki)
    150 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starłam ciasto na grubej tarce, na to wylałam ogromną grubą warstwę sera a na wierzch zrobiłam lukier i posypałam skórką pomarańczową kandyzowaną.. po prostu niebo w gębie!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Aaaa dodam, że piekłam 45 min w piekarniku nagrzanym do temp 170 st góra-dół i został jeszcze 15 min zamknięty dopiero później uchyliłam drzwiczki od piekarnika. Szkoda, że nie można wrzucać zdjęć bo chętnie bym wam pokazała jakie cudo będzie u mnie na wigilijnym stole. Dziękuję raz jeszcze za przepis! Zapisuję do ulubionych i niezawodnych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. baaardzo się cieszę, że sernik się udał i przede wszystkim, że smakował:) Będzie mi bardzo miło jeśli opublikujesz zdjęcia na FB bloga :) Pozdrawiam Magda

      Usuń
  20. A proszek do pieczenia niepotrzebny?

    OdpowiedzUsuń