Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK=
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- jajko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 8 łyżek kaszy manny,
- 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,
- kminek,
- sól, pieprz,
- 1/2 kg kiszonej kapusty.
Wykonanie
Jedną
cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę
opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę,
szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50
minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Ziemniaki zmielić w maszynce
do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść
gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie
rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po
kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez
około 15 minut. Odcedzić.
Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju.
Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.
Smacznego;))
Jakie fajne knedle! Wow :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ziemniaka :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCoś innego ale ciekawego.
OdpowiedzUsuń:) Jadłabym!!
OdpowiedzUsuń