czwartek, 19 lutego 2015

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą

Czasami zostają mi ugotowane ziemniaki od poprzedniego dnia i żal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę...
Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK=




Składniki:  
  • 500g ugotowanych ziemniaków, 
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju, 
  • jajko, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 8 łyżek kaszy manny, 
  • 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej, 
  • kminek, 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 kg kiszonej kapusty.
Wykonanie

Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić.
Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju.
Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.





                                                                      Smacznego;))
 

5 komentarzy: