czwartek, 12 lutego 2015

Pączki - hiszpańskie gniazdka

W Tłusty Czwartek domowe pączki są u nas obowiązkowe! Po raz pierwszy postanowiłam zrobić hiszpańskie gniazdka. Może nie wyszły zbyt kształtne, bo ciut za duże, ale za to bardzo pyszne!! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię:)




Składniki:  
  • 4 jajka,
  • 200g mąki pszennej, 
  • 100g masła, 
  • szklanka wody, 
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.
Wykonanie

Wodę zagotować wraz z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek. Całkowicie ostudzić. następnie kolejno dodawać jajka i ubić na gładką masę.
Przygotować kwadraty o boku ok. 6cm z papieru do pieczenia, posmarować z jednej strony cienką warstwą oleju. Ciasto przełożyć do szprycy, na papier wyciskać kółka.
Kłaść na gorący tłuszcz papierem do góry. Po chwili papier zdjąć, gniazdka smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem polukrować.








                                                                           Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. Super wyszły Ci te pączki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj... uwielbiam te pączki, są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, muszę kiedyś takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gniazdka są bardzo smaczne.Wyszły super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają prześlicznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Gniazdka są pyszne ale kaloryczne. Jednak raz na jakiś czas można poszaleć.

    OdpowiedzUsuń