wtorek, 17 lutego 2015

Ciasto chałwowe na zimno

Ciasto chałwowe już od kilku lat jest stałym deserem w naszym menu:)) Przepis na tradycyjną wersję znajdziecie tutaj. Jakiś czas temu jednak znalazłam w internecie przepis na ciasto chałwowe na zimno. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:)





foremka 24x27 cm

Krem chałwowy:  
  • 500ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 150g masła, 
  • 300g chałwy. 
W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej.

Dodatkowo: 
  • 300g herbatników, 
  • mały słoik powideł śliwkowych, 
  • 100g czekolady, 
  • 100ml śmietanki 36%, 
  • 2 łyżeczki cukru pudru.
Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. 
Posypać startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.


Źródło: Relax time


                                                         Smacznego:)) 

27 komentarzy:

  1. Pycha, aż narobiłaś mi smaka na jego powtórzenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne ciacho a bynajmniej dla tych co uwielbiają chałwę, czyli dla mnie:-)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: violetowekucharzenie.blogspot.com oraz do polubienia na fb:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham chałwę! To musi być pyszne ciacho, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na taki kawałek ciasta. :)
    A ja mam inne pytanie. Gdy założyła pani tego bloga, to w jaki sposób pani go zareklamowała, iż uzyskał on tylu czytelników ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od początku założenia bloga nie reklamowałam go w żaden sposób:)

      Usuń
    2. Sądzę że jako reklamę należy uznać wszelkie miksery, durszlaki itp. One bardzo pomagają w znalezieniu bloga przez czytelników ;)

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc wcale nie mam zbyt wielu przekierowań z tych stron, ale oczywiście możemy je uznać za "reklamę bloga" :)

      Usuń
  5. Ale cudowne ciacho, musi smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, koniecznie będę musiała kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie - czy herbatniki miękną po posmarowaniu powidłami i kremem chałwowym, czy pozostają kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, herbatniki miękną, ale najlepiej jeśli ciasto skosztujemy dopiero drugiego dnia:)

      Usuń
  8. A co można zamiast powideł ? nie bardzo je lubie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła można zastąpić np. dżemem z czarnej porzeczki:)

      Usuń
  9. Wygląda cudownie! Uwielbiam chałwę, jest to jeden z moich 3 top składników na ciasta czy torty. Oczywiście to nie ja je tworzę, tylko kupuję w cukierni, ale zawsze kieruję się 3 składnikami: chałwa, beza i orzechy. Teraz znalazłam super pracownię tortów: http://rogwojskiego.pl/ i chcę tam zamówić torcik dla brata na komunię. Oczywiście będzie z chałwą! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie rozumiem jak można w mleku (nie jest napisane o podgrzewaniu)o norm.temperaturze rozpuścić hałwę?Zetrzeć ją na tarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż można;)) Radzę spróbować!

      Usuń
    2. Czy tą chałwę trzeba zmiksować mikserem?

      Usuń
    3. Nie, rozpuści się całkowicie, gdy połączymy ją później z ciepłym mlekiem;)

      Usuń
    4. a ja myślałam że w tym zimnym mleku musi się rozpuścić i blenderem ją rozdrobniłam :P

      Usuń
    5. Mam pytanie czy te jajka to mają całe z białkami czy tylko żółtka😡

      Usuń
  11. Pisze ze masło utrzeć na puszysta masę i dodawać powoli do masy budyniowa a skąd mam tą masę wziąść budyniowa bo nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa budyniowa to ta masa z chałwa, którą wcześniej ugotowaliśmy na mleku. Nazywa się masa budyniowa, ponieważ ma konsystencję budyniu.

      Usuń
  12. a o ile powinnam zwiększyc składniki jak mam forme 24x37 ?

    OdpowiedzUsuń