czwartek, 5 lutego 2015

Ziemniaczane miseczki z tuńczykiem

Ostatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:)





Składniki: 
  • 10 dużych ziemniaków, 
  • puszka tuńczyka, 
  • 1/3 pora, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • 2 łyżki majonezu.
Wykonanie

Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, odcedzić i lekko przestudzić. Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki. 
Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. 
Masą nadziać ziemniaki. Udekorować świeżymi ziołami. Od razu podawać.





                                                                     Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. No takich ziemniaczków to ja nie jadłam! :) Pomysłowe i na pewno smaczne, bo z tuńczykiem (którego uwielbiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego od pysznie nadzianych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porwałabym do spróbowania kilka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie coś nowego. Ale wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na przystawke :)

    OdpowiedzUsuń