poniedziałek, 20 maja 2013

Młode ziemniaczki z grilla

Nie wiem ja Wy, ale ja uwielbiam ziemniaki z grilla, a w szczególności młode ziemniaki! Przyprawiam je "po naszemu" i już możemy grillować! Podaję je z sałatka warzywna z kawałkami chrupiącego kurczaka;)




Składniki:
6 dużych ziemniaków,
6 łyżek oliwy z oliwek,
łyżka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki kminku,
szczypta czosnku granulowanego,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.


Przygotowanie


Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry.
Oliwę zmieszać z wszystkimi przyprawami, posypać ziemniaki.
Ułożyć na tacce do grillowania i piec ok. 20 min, przewrócić na drugą stronę w połowie pieczenia. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem.
Można także pominąć etap gotowania ziemniaków i grillować je surowe, tylko trwa to znacznie dłużej...

                             Smacznego:)

Bardzo dobrą BIO oliwę z oliwek znajdziecie na revitalen.pl


Przepis dodaję do akcji:
 


3 komentarze: