sobota, 25 maja 2013

Vol-au-vent ze szparagami

Dziś coś z kuchni francuskiej, trudne do wymówienia, ale w rzeczywistości łatwe do przygotowania;) I przede wszystkim bardzo smaczne, poza tym fajnie wygląda, więc polecam je na wyjątkowe okazje. Ja przygotowałam je ze szparagami oraz podgrzybkami, jeszcze z moich zimowych zapasów;)




Składniki:
1op. ciasta francuskiego,
3 jajka,
3 białe szparagi,
100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone,
50g koziego sera twarogowego,
2 szalotki,
sól, pieprz,
olej rzepakowy,
2 łyżki masła,
zioła do dekoracji.


Przygotowanie


Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić.

Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki.
Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.











                                 Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:



6 komentarzy:

  1. Pyszna przekąska. Szparagi uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie z pieczarkami i serem :)Pyszne są, ze szparagami jeszcze nie jadłam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja muszę wyprobować Twój sposób:):)

    OdpowiedzUsuń