środa, 1 maja 2013

Argentyńskie szaszłyki z grilla

Rozpoczęliście już majowe grillowanie? A może szukacie czegoś odpowiedniego na tę okazję? Polecam Wam pyszne szaszłyki z marynowanego kurczaka z warzywami... Mięso jest kruche, aromatyczne dzięki przyprawom, a warzywa odpowiednio miękkie...




Składniki:
60 dag filetu z kurczaka,
sól,
pieprz,
1/2 szkl. oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczki oregano,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
3 ząbki czosnku,
czerwona i żółta papryka,
2 pomidory,
2 cebule.


Przygotowanie


Mięso umyć, pokroić w kostkę średniej wielkości. W misce zmieszać olej ze słodką i ostrą papryką oraz z oregano Doprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek. Mięso włożyć do marynaty i marynować ok. 1-2 godz. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, umyte pomidory i obrane cebule pokroić w ósemki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian kurczaka, pomidory, cebule i papryki. Grillować ok. 20 min, w między czasie obracając szaszłyki.
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


6 komentarzy:

  1. Moi chłopcy umarliby z zachwytu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na to, że nasi chłopcy mają podobne gusta:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak jak bym chciała rozpocząć już sezon grillowy :) Plus za używanie oleju rzepakowego na grilla - jest odporny na wysokie temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grania ja używam tylko taki olej i jestem z niego bardzo zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam peanut oil :) jest jeszcze bardziej odporny na wysoką temperaturę

    OdpowiedzUsuń