piątek, 3 maja 2013

Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami

Bardzo lubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami...



Ciasto:
200g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju rzepakowego,
łyżeczka soli,
170 ml letniej wody.
 
Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać delikatnie mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.
 
 
Farsz:
2 łyżki kaparów,
50g świeżego boczku,
1/2 pomidora,
1/2 czerwonej papryki,
80g żółtego sera,
ketchup,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
4 suszone pomidory,
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano.
 
 
Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


4 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję ten przepis na ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie powiem przez ten przepis straszna ochota mnie naszła na pizze:) mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaś my bardzo lubimy to ciasto:)
    Gosiu ja też na pizzę zawsze jestem chętna;)
    Justynko dziękuję, choć to stare zdjęcia;):)

    OdpowiedzUsuń