sobota, 4 maja 2013

Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto...




Ciasto:
150g masła,
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
jajko,
8 łyżek cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.


Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry. Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić.
 
 
Krem:
300g kremu czekoladowego Nutella,
1/2 l śmietanki 30%,
2 op. śmietan-fix,
2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy),
szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
2/3 szkl. cukru pudru,
4 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki żelatyny.
 
 
Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Wstawić na 30min do lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować krem na gruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można udekorować startą czekoladą lub posypką czekoladową.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

7 komentarzy:

  1. Na pewno jest pyszne! Super połączenie :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutella + gruszki i kruche ciasto .... idelane połączenie! Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszki i nutella:) Ty wiesz jak łączyć składniki:) pyyyyyycha:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki:) Ciasto naprawdę pyszniutkie:):)

    OdpowiedzUsuń