sobota, 25 maja 2013

Placek bananowy

Ni to placek, ni to tort... coś na pograniczu:) W każdym bądź razie, masa jest przepyszna, delikatna i nie za słodka, do tego i ma fantastyczny żółty kolor. Wszystko idealne kontrastuje się z chrupiącym spodem i kawałkami bananów... Myślę, że nikt nie pogardzi takim ciastem, a już na pewno nie odmówi go sobie jutro żadna Mama:):)




Spód:
200g herbatników,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki wody.
Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st.
Masa bananowa:
3 banany,
1i1/2 szkl. mleka,
1i1/2 łyżeczki żelatyny,
2/3 szkl. cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
1/2 laski wanilii,
100g śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru.
Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Do mleka dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.




Równie pyszne ciasta na zimno możecie kupić na stronie TwojejCukierni.pl


                                                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

6 komentarzy:

  1. Boski! Pięknie wygląda! Te bratki cudne.

    Zapraszam na konkurs:
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/05/konkurs-z-beetlebitspl-sodki-dzien.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, a do tego ta dekoracja ! Nie tylko mamom się spodoba :-)
    A te francuskie krążki z nadzieniem wyglądają obłędnie !
    Fajnie, że wyłączyłaś ten 'automat'

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, Piernikowa Chata może coś wymyślę:):)
    Aniu dziękuję, ja też się cieszę, że się tego pozbyłam:)
    Dzięki Justyna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Totalnie moje smaki! Wyglada hiper-pysznie!

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń