sobota, 29 października 2016

Kokosowa tarta z jabłkami

Jabłka są dostępne przez cały rok, możemy więc z nich korzystać do woli :) Oczywiście numer 1 to szarlotka i jabłecznik, ale warto troszkę poeksperymentować. Dlatego proponuję tartę z dodatkiem jabłek oraz nutką kokosu i rodzynek. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością umili jesienny wieczór:) 





forma na tartę o śr. 27cm

Ciasto:  
  • 100g masła lub margaryny, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 2 jajka, 
  • 12 łyżek mąki pszennej.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto.

Nadzienie:  
  • 2 jabłka, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 50g wiórków kokosowych, 
  • 50g rodzynek.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem.









                                                                           Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji na FB Jesienne wypieki
Razem ze mną w akcji wzięły udział:

14 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa tego smaku!<3 Zapraszam na swój blog kulinarny. http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam..z kokosem, aż slinka cieknie.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie u mnie, fajnie było razem piec, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. same pyszności! dziekuję za wspólne, jesienne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda fantastycznie. Polecam także formy na tarty dostępne w naszym sklepie internetowym www.tarkaimiarka.pl Serdecznie zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak aromatyczna, że zapachniało nią aż w Madrycie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta bardzo smacznie wygląda, dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak... musze koniecznie wypróbować ten przepis ☺
    Kuchniabellissima.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  9. znakomite ciasto chętnie wykonam o tak.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenie jabłek i kokosu musi być boskie :) Świetny pomysł na bury, zimny, jesienny wieczór, gdy ma się ochotę na coś słodkiego :) Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń