sobota, 22 października 2016

Drożdżowe mini pizze

Nastała szara, deszczowa jesień, ale ma ona swoje plusy, miedzy innymi sprzyja gotowaniu :) Ja też mogę teraz spędzać więcej czasu w kuchni, oczywiście na tyle, na ile uda mi się na chwilkę oderwać od dzieci :) Ten przepis już od dawna czekał na publikację, jednak jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Dziś nadszedł ten dzień i  mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam! 




Ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • szklanka wody, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Drożdże zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży, sól, olej oraz letnią wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.

Farsz:  
  • laska kiełbasy, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 100g żółtego sera, 
  • bazylia, 
  • oregano, 
  • ostra papryka, 
  • sól.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą papryką.
Z ciasta odrywać małe kulki, delikatnie je wyrobić, uformować kulkę i spłaszczyć środek przy pomocy szklanki, tak by na około utworzył się rant (jak na drożdżówki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe wgłębienie nałożyć farsz, posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem. Piec około 20 minut w temp. 200st.






                                                                             Smacznego :)) 

4 komentarze:

  1. Ale muszą być pyszne! :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Teraz mi się takie marzą :D

    OdpowiedzUsuń