Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- szklanka wody,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Drożdże
zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże
się rozpuściły. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży,
sól, olej oraz letnią wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie
zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2
godziny.
Farsz:
- laska kiełbasy,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 100g żółtego sera,
- bazylia,
- oregano,
- ostra papryka,
- sól.
Kiełbasę
pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać
pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany
szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do
czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą papryką.
Z
ciasta odrywać małe kulki, delikatnie je wyrobić, uformować kulkę i
spłaszczyć środek przy pomocy szklanki, tak by na około utworzył się
rant (jak na drożdżówki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. W powstałe wgłębienie nałożyć farsz, posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.
Smacznego :))
Ale muszą być pyszne! :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUrocze i smakowite! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Teraz mi się takie marzą :D
OdpowiedzUsuń