keksówka 11x23cm
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 150g cukru,
- 180g masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ),
- 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki,
- jabłko,
- 200g jeżyn (mogą być mrożone).
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto
zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i
dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić,
będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
Do
pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać
całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko
obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta,
delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować.
Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone
lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w
temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
pyszne jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi smakować wybornie! *.*