sobota, 5 listopada 2016

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Aby nie było za słodko dziś propozycja wytrawna:) Faszerowana cukinia, która może zastąpić lekki obiad, być sycącą kolacją lub świetną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Można ją nadziewać tym, co lubicie najbardziej lub, tak jak ja, tym co macie akurat w domu :)





 
Składniki:  
  • 3 cukinie, 
  • 500g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 pomidory, 
  • 3 łyżki groszku z puszki, 
  • mała marchewka, 
  • 1/3 papryki w dowolnym kolorze, 
  • 2 małe jajka, 
  • sól, pieprz, 
  • 50ml mleka, 
  • 120g startego żółtego sera, 
  • listki bazylii.
Wykonanie:

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz. Wierzch posypać startym serem.
Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st. Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.
Przed podaniem ułożyć listki bazylii.





                                                                             Smacznego:)) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz