Książka jest w miękkiej oprawie i liczy 176 stron. Nie jest to typowy zbiór przepisów kulinarnych, bardziej charakterystyka i opis działania poszczególnych ziół wzbogacony o przepis z jego wykorzystaniem.
Na wstępie znajdziemy krótki opis czym właściwie jest zdrowie i odporność. Resztę książki stanowi już charakterystyka poszczególnych ziół bardziej lub mniej popularnych, takich jak, np. Bluszczyk kurdybanek, Imbir lekarski czy Skrzyp polny. Wszystkie te zioła możemy znaleźć we własnym ogrodzie bądź na łące. Każde zioło jest dokładnie opisane i wyszczególnione są odmiany danych ziół.
Opisy ziół podzielone są na takie hasła:
- Charakterystyka
- Surowiec leczniczy
- Główne związki
- Właściwości lecznicze
- Przeciwwskazania
- Uprawa
- Przepisy
Wszystko jest dość obszernie i czytelnie napisane, zioła opisane według kolejności alfabetycznej. Jedyne czego mi brakuje to kolorowe zdjęcia poszczególnych ziół. Są zawarte małe czarno-białe ilustracje, jednak nie wszystkie zioła są nam znane i łatwiej byłoby je rozpoznać mając przed sobą prawdziwą fotografię.
Dalej znajdziemy słowniczek, który z pewnością bardzo ułatwia zrozumienie niektórych określeń. Uważam, że to naprawdę bardzo przydatne:)
Na samym końcu jest spis treści.
Podsumowując książka warta uwagi, szczególnie polecam ją osobom, które stawiają na metody naturalne.
* A dla zainteresowanych skrzypem polnym polecam świetny artykuł https://drogadosiebie.pl/ziola/skrzyp-polny/
Ale się powiększa u ciebie biblioteczka. Same ciekawe książki, gratulacje.
OdpowiedzUsuń