piątek, 21 października 2016

Wyniki konkursu!

Bardzo dziękuję za wszystkie konkursowe zgłoszenia, wiedziałam, że mnie nie zawiedziecie :)
Zgłoszeń było niewiele, ale wcale nie oznacza to, że wybór był łatwy...
Ale przejdźmy do konkretów!


Zadaniem konkursowym było podanie Waszego sposobu na wzmocnienie odporności .

Nagrodą są trzy kalendarze ufundowane przez Wydawnictwo esprit



I miejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe 

Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.  
Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu.
Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.




II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka

Surówka z kiszonego ogórka

Składniki
6 średnich ogórków kiszonych
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 mała czerwona cebula
1 pęczek koperku
1 średni pomidor
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Ogórki pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.



III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz, która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę  

Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego,
łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z
drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część ryżu. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się
delikatnie zarumieni.
Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu, odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy.




Zwycięzcom gratuluję a wszystkim dziękuję za udział w konkursie i świetne pomysły! 
Czekam na adresy i nr tel od zwycięzców do 25.10.2016r. Wyślijcie je na mój adres e-mail m8adzia8@wp.pl. Przekażę je wydawnictwu, które wyśle Wam nagrody.


 

2 komentarze: