środa, 5 października 2016

Konkurs!!!

Dawno już nie było na blogu żadnego konkursu, dlatego dziś mam dla Was małe zadanie:)


KONKURS!!!



Czas trwania konkursu 05.10.-15.10.2016r. 
Oto zadanie konkursowe:  Jaki jest Wasz sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności ? Chciałabym, aby odpowiedzią był Wasz autorski przepis na jakieś zdrowe danie. Może to być napój, deser, sałatka czy danie główne - to już zależy od Was:) Zdjęcie Waszego autorstwa będzie mile widziane, jednak nie jest wymagane. 

Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie profilu na FB sponsora konkursu, który znajdziecie TUTAJ

Odpowiedzi możecie zostawiać tutaj jako komentarz lub na moim profilu na FB- TUTAJ

A teraz nagrody!!

Nagrodą są 3 kalendarze na 2017r. "Rok ze Świętą Hildegardą". Zawiera on sporo przepisów oraz wiele cennych myśli.





                                                           Zapraszam i życzę powodzenia!!!

6 komentarzy:

  1. Ja zdecydowanie stawiam na kiszonki :)
    Co chwilę kupuję w warzywniaku kapuchę kiszoną i podjadam ją wracając do domu.
    Robię też różniste surówki z kiszonek między innymi taką (moja ulubiona)
    Surówka z kiszonego ogórka

    Składniki

    6 średnich ogórków kiszonych

    1 marchewka

    1/2 papryki czerwonej

    1 mała czerwona cebula

    1 pęczek koperku

    1 średni pomidor

    4 łyżki oliwy z oliwek

    2 łyżeczki cukru

    sól do smaku

    pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    Ogórki pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za zgłoszenie :) Ale mi narobiłaś smaka!

      Usuń
  2. Ja polecam sok witalność z ananasa jabłka i imbiru , sok pełen słońca dostarczający zdrowej energi z dodatkiem nasion babki płesznik, codzienne picie dostarcza porcji niezbędnych dla zdrowia witamin:)

    1 świeży ananas
    4 jabłka
    ½ litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 banan
    1 łyżka ziaren babki płesznik
    Kawałek świeżego imbiru
    Świeża melisa do dekoracji
    Sposób przygotowania
    1.
    Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki razem z jabłkami i świeżym imbirem wyciskamy z nich sok w wyciskarce do owoców i warzyw, mieszamy z sokiem z pomarańczy, dodajemy pokrojonego na kawałki banana i miksujemy blenderem. Rozlewamy do szklanek, posypujemy nasionami babki płesznik, dekorujemy melisą mieszamy i pijemy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim sposobem na odporność jest miód!
    Polecam więc sałatkę owocową z jabłek, pomarańczy, malin, śliwek i bananów. Składniki kroimy, mieszamy i dodajemy łyżkę lub dwie płynnego miodu. Do tego posypujemy orzechami włoskimi. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aby podnieść odporność polecam świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw- jest to najmniej przetworzona postać witaminy C.
    Aktualnie moimi faworytami są ananasy, pomarańcze, jabłka i winogrona.
    W wersji warzywnej polecam buraki, marchew, seler i pietruszkę z odrobiną pokrzywy.

    Smacznego życzy Magda
    marysia818[at]wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.



    Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu.
    Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
    Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.

    OdpowiedzUsuń