KONKURS!!!
Czas trwania konkursu 05.10.-15.10.2016r.
Oto zadanie konkursowe: Jaki jest Wasz sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności ? Chciałabym, aby odpowiedzią był Wasz autorski przepis na jakieś zdrowe danie. Może to być napój, deser, sałatka czy danie główne - to już zależy od Was:) Zdjęcie Waszego autorstwa będzie mile widziane, jednak nie jest wymagane.
Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie profilu na FB sponsora konkursu, który znajdziecie TUTAJ .
Odpowiedzi możecie zostawiać tutaj jako komentarz lub na moim profilu na FB- TUTAJ.
A teraz nagrody!!
Nagrodą są 3 kalendarze na 2017r. "Rok ze Świętą Hildegardą". Zawiera on sporo przepisów oraz wiele cennych myśli.
Zapraszam i życzę powodzenia!!!
Ja zdecydowanie stawiam na kiszonki :)
OdpowiedzUsuńCo chwilę kupuję w warzywniaku kapuchę kiszoną i podjadam ją wracając do domu.
Robię też różniste surówki z kiszonek między innymi taką (moja ulubiona)
Surówka z kiszonego ogórka
Składniki
6 średnich ogórków kiszonych
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 mała czerwona cebula
1 pęczek koperku
1 średni pomidor
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ogórki pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Kasiu, dziękuję za zgłoszenie :) Ale mi narobiłaś smaka!
UsuńJa polecam sok witalność z ananasa jabłka i imbiru , sok pełen słońca dostarczający zdrowej energi z dodatkiem nasion babki płesznik, codzienne picie dostarcza porcji niezbędnych dla zdrowia witamin:)
OdpowiedzUsuń1 świeży ananas
4 jabłka
½ litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 banan
1 łyżka ziaren babki płesznik
Kawałek świeżego imbiru
Świeża melisa do dekoracji
Sposób przygotowania
1.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki razem z jabłkami i świeżym imbirem wyciskamy z nich sok w wyciskarce do owoców i warzyw, mieszamy z sokiem z pomarańczy, dodajemy pokrojonego na kawałki banana i miksujemy blenderem. Rozlewamy do szklanek, posypujemy nasionami babki płesznik, dekorujemy melisą mieszamy i pijemy. Smacznego!
Moim sposobem na odporność jest miód!
OdpowiedzUsuńPolecam więc sałatkę owocową z jabłek, pomarańczy, malin, śliwek i bananów. Składniki kroimy, mieszamy i dodajemy łyżkę lub dwie płynnego miodu. Do tego posypujemy orzechami włoskimi. Pycha!
Aby podnieść odporność polecam świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw- jest to najmniej przetworzona postać witaminy C.
OdpowiedzUsuńAktualnie moimi faworytami są ananasy, pomarańcze, jabłka i winogrona.
W wersji warzywnej polecam buraki, marchew, seler i pietruszkę z odrobiną pokrzywy.
Smacznego życzy Magda
marysia818[at]wp.pl
Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.
OdpowiedzUsuńSkładniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu.
Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.