wtorek, 18 października 2016

Keks z jeżynami i kruszonką

Za oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. 




keksówka 11x23cm

Składniki: 
  • 300g mąki pszennej, 
  • 150g cukru, 
  • 180g masła lub margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 
  • 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, 
  •  jabłko, 
  • 200g jeżyn (mogą być mrożone).
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.










                                                                        Smacznego:)) 
 

2 komentarze: