wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa - chłodnik z wiśni

Lato w pełni, warto więc korzystać z jego owoców... Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę z wiśni. Ja podaję ją na zimno, jako chłodnik, z dodatkiem ugotowanego makaronu, ale oczywiście można ją również podawać na ciepło. Pyszna, aromatyczna, lekko słodka. Tylko zajadać :)




Składniki: 
  • 500g wiśni, 
  • litr wody, 
  • 1/2 szklanki soku z wiśni, 
  • 3 goździki, 
  • kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki startego, 
  • łyżeczka budyniu śmietankowego, 
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%, 
  • 3 łyżki zimnego mleka, 
  • 3 łyżki cukru. 

Wykonanie:
Wiśnie umyć, zalać wodą. Dodać cynamon oraz goździki i gotować około 8 minut na małym ogniu. Następnie usunąć cynamon oraz goździki i dodać sok z wiśni oraz cukier (można więcej, wedle uznania). Zagotować. Budyń rozrobić w zimnym mleku, mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Tuż przed podaniem śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, po czym dodać ją do pozostałej zupy. Wymieszać.
W upalne dni podajemy schłodzone, najlepiej z dodatkiem ugotowanego makaronu tagliatelle.


                                                                             Smacznego:))  
 

6 komentarzy:

  1. Ostatni raz jadłam chłodnik z Wiśni w przedszkolu- zupa dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chłodnik to wspomnienie z mojego dzieciństwa, uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy owocowej, kusisz mnie :)

    OdpowiedzUsuń