Składniki:
- 500g wiśni,
- litr wody,
- 1/2 szklanki soku z wiśni,
- 3 goździki,
- kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki startego,
- łyżeczka budyniu śmietankowego,
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
- 3 łyżki zimnego mleka,
- 3 łyżki cukru.
Wykonanie:
Wiśnie
umyć, zalać wodą. Dodać cynamon oraz goździki i gotować około 8 minut
na małym ogniu. Następnie usunąć cynamon oraz goździki i dodać sok z
wiśni oraz cukier (można więcej, wedle uznania). Zagotować. Budyń
rozrobić w zimnym mleku, mieszając, dodać do gotującej się zupy.
Gotujemy jeszcze 2 minuty. odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Tuż przed podaniem śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, po czym dodać ją do pozostałej zupy. Wymieszać.
W upalne dni podajemy schłodzone, najlepiej z dodatkiem ugotowanego makaronu tagliatelle.
Smacznego:))
Ostatni raz jadłam chłodnik z Wiśni w przedszkolu- zupa dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAch dawno nie jadłam!! :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym miseczkę :D
OdpowiedzUsuńRewelacja :>
OdpowiedzUsuńTen chłodnik to wspomnienie z mojego dzieciństwa, uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy owocowej, kusisz mnie :)
OdpowiedzUsuń