tortownica o śr. 21cm
Składniki:
- 400g serka mascarpone,
- 300g śmietanki 36%,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 500g świeżych truskawek,
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze.
Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz stopniowo, stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować krótko, aż składniki się połączą.
Truskawki umyć, odszypułkować. 200g pokroić w ćwiartki i dodać do masy serowej, wymieszać. Resztę truskawek przepołowić i odłożyć do dekoracji. Połowę masy wyłożyć na środek tortownicy o śr. 20cm, po czym na bokach ustawić pionowo biszkopty, rozsmarowując jednocześnie krem tak, by biszkopty się nie przewracały. Wyłożyć resztę kremu, równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tuż przed podaniem obwiązać wstążeczką.
Smacznego:))
Pyszności
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakby mi ktoś chciał zrobić taki prezent, to z chęcią bym przyjęła :)
OdpowiedzUsuńMmm na pewno pycha
OdpowiedzUsuń