środa, 31 sierpnia 2016

Kurczak zapiekany z warzywami i podwójnym serem

Ostatnio bardzo trudno mi wygospodarować trochę czasu na pisanie, ale dziś się udało:) Na dodatek nie będę Wam słodzić tylko polecę coś konkretnego! Delikatny kurczak zapiekany z duszonymi warzywami i pokryty podwójną porcją sera... Pychota! Możecie sobie wszystko przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. 




 
Składniki:  
  • 600g filetu z piersi kurczaka, 
  • zielona papryka, 
  • 3 pomidory, 
  • 2 łyżki kaparów (można pominąć), 
  • 2 pieczarki, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 300g sera mozarella, 
  • 100g żółtego sera, 
  • sól, pieprz, 
  • ostra papryka, 
  • oregano.
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 6 kawałków. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na odrobinie oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć po jednym plasterku na każdym kawałku mięsa.Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary oraz puszkę pomidorów wraz zalewą. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano. Farsz rozłożyć na każdym kawałku mięsa i przykryć plasterkiem mozarelli i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.



 


                                                                    Smacznego:))

2 komentarze: