sobota, 13 sierpnia 2016

Serowe knedle ze śliwkami

Śliwki w tym roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :) 




Składniki: 
  • 3 jajka, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  •  750g białego półtłustego sera, 
  • 30g masła, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 25-30 śliwek.
Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.

Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika.

Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce.






                                                                         Smacznego:))
 

5 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam knedle ze śliwkami ale z ziemniakami. Zniknęły w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie jadłam knedli, a Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co będzie w piątek na obiad, zapisuję do zrobienia mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skladniki kupione,jutro beda i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń