Składniki:
- 3 jajka,
- 500 g mąki pszennej,
- 750g białego półtłustego sera,
- 30g masła,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 25-30 śliwek.
Wykonanie:
Śliwki
umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę
soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!),
pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po
czym zagnieść gładkie ciasto. Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm.
Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster
lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie
dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony
wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu
wyjąć i odcedzić.
Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika.
Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce.
Smacznego:))
Wczoraj robiłam knedle ze śliwkami ale z ziemniakami. Zniknęły w oka mgnieniu.
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam knedli, a Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie w piątek na obiad, zapisuję do zrobienia mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSkladniki kupione,jutro beda i u mnie :)
OdpowiedzUsuń