foremka 25x36cm
Biszkopt:
- 7 jajek,
- 270g mąki pszennej tortowej,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka
ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Stale ubijając, na średnich
obrotach, dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej oraz
mleko i krótko miksować na niskich obrotach. Następnie dodać przesianą
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
Masa :
- 500 g zmielonego chudego białego sera,
- 700ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 galaretki cytrynowe,
- słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego.
Galaretki
rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z
dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej
śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki.
Dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat
ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim
blatem ciasta. Schłodzić, po czym posmarować dżemem.
Kokosowa posypka:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 150g wiórków kokosowych.
Masło stopić, dodać cukier oraz wiórki, dokładnie wymieszać. Posypać wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Arabeska waniliowa
Smacznego:))
Do kawki po obiedzie idealne!:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie się prezentuje, warto poświęcić czas na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że świetnie się nazywa to jeszcze pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń...ależ bym zjadła kawałek :-) tak zachęcająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńPo takim jedzonku, trzeba spalić kalorie :)
OdpowiedzUsuńZnam na to świetny pomysł, zapraszam do mnie na profil.
A można zastąpić dżem brzoskwiniowy innym dżemem np z owoców leśnych? Kolorystycznie też fajnie by wyglądało
OdpowiedzUsuńOczywiście, śmiało można eksperymentować :)
Usuń