foremka 24x24 cm
Spód:
- 250g herbatników kakaowych,
- 120g masła lub margaryny.
Herbatniki
zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek,
dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno formy o wym. 24x24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 750g białego półtłustego sera,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 250 ml śmietanki 30%,
- czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie),
- 3 łyżki żelatyny,
- 100 ml wrzątku,
- 100g mlecznej czekolady,
- 100g gorzkiej czekolady.
Żelatynę
rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W
osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem.
Następnie dodać ubitą śmietankę, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać
kilka łyżek masy serowej, wymieszać, po czym wlać ją do masy. Dodać
startą na dużych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę
wylać na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Udekorować np. startą czekoladą i owocami.
Źródło: My sweet world
Smacznego:))
Wygląda cudnie! Lubię takie ciacha bez pieczenia :) Dzięki za wspólne cukiernictwo w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńNa takie upały najlepsze ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńHmm, nie mógłbym się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! dziękuję za wspólne sernikowanie
OdpowiedzUsuńSernik z czekoladą, trudno się oprzeć takim pysznościom :)
OdpowiedzUsuńPyszności zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWow..aż ślinka cieknie..dzięki za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Dziękuję Magda za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńPychaaa. Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMam ochote wykonać to cudo ale nie zrozumiałam co do sera. To nie ma być taki sernikowy zmielony tylko w kostce? I nie blendować go?Mają być grudki?
OdpowiedzUsuńCzy ser do masy trzeba zblendować na gładko?bo rozumiem że to taki w kostce?
OdpowiedzUsuńTak, taki w kostce, nie miksujemy go na gładko, ma właśnie by c wyczuwalny :)
Usuń