poniedziałek, 5 września 2016

Śnieżny puch bez pieczenia

Pogoda dziś nas nie rozpieszcza, ale dzięki temu mam czas, by zdradzić Wam kolejny, smaczny przepis :) Taki właśnie na poprawę humoru i na chandrę. Ni to ciasto, ni to sernik... Delikatna, puszysta pianka w odcieniu zieleni, lekko kwaskowa. Idealna dla osób, które lubią mniej słodkie ciasta. Ja zdecydowanie wolę baaaaardzo słodkie, ale to jak najbardziej polecam!



foremka 24x24cm

Składniki:  
  • 200g herbatników, 
  • 500g sera z wiaderka na serniki, 
  • 2 Śnieżki, 
  • szklanka mleka, 
  •  5 łyżek cukru pudru, 
  • 2 galaretki agrestowe (po 75g każda), 
  • 500ml wrzątku. 
Dno blaszki o wym. 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie, stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

Posypka:  
  • 6 łyżek wiórków kokosowych, 
  • czubata łyżka masła, 
  • czubata łyżka cukru.
Masło stopić wraz z cukrem, dodać platki. Stale mieszając, podsmażać, aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Najlepiej na całą noc zostawić ciasto w lodówce.




Razem ze mną ciasto przygotowały:
        

16 komentarzy:

  1. A ja właśnie lubię takie kwaskowe, więc poczęstowałabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śnieżny puch jest na prawdę pyszny :) Ja robiłam bez śnieżek i tez wyszedł doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też potwierdzam, pyszne było..dzięki za wspólne pichcenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne ciacho zrobiłaś :) Ja w tym tygodniu musiałam się wyłamać. Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę w końcu wypróbować to ciasto, bo widziałam je już na kilku blogach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto i jak pięknie podane, dzięki za wspólną zabawę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super! A galaretki w standardowej ilości wody rozpuszczamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, w 500ml wrzątku, który jest podany w składnikach :)

      Usuń
  8. Pyszne ciasto, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z galaretką cytrynową, wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam z galaretką cytrynową i bez kokosu, wyszło super :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezeli chcialabym zrobic ciasto na wielsza blaszke i z 1 kg sera to mam te proporcje podwoic? Jak 2 Śnieżki to na 1kg sera dać aż 4 i to samo galaretki 4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego podwajać nie trzeba :) Proponuję takie proporcje:
      300g herbatników, 1000g sera z wiaderka na serniki, 3 Śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 8-10 łyżek cukru pudru, 3 galaretki agrestowe (po 75g każda), 700ml wrzątku.
      Posypkę można podwoić. Pozdrawiam

      Usuń