foremka 24x24cm
Składniki:
- 200g herbatników,
- 500g sera z wiaderka na serniki,
- 2 Śnieżki,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 galaretki agrestowe (po 75g każda),
- 500ml wrzątku.
Dno
blaszki o wym. 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we
wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder
oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie,
stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze
się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by
masa stężała.
Posypka:
- 6 łyżek wiórków kokosowych,
- czubata łyżka masła,
- czubata łyżka cukru.
Masło
stopić wraz z cukrem, dodać platki. Stale mieszając, podsmażać, aż
wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Najlepiej na
całą noc zostawić ciasto w lodówce.
Źródło: Nastoletnie wypiekanie
Razem ze mną ciasto przygotowały:
A ja właśnie lubię takie kwaskowe, więc poczęstowałabym się z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńŚnieżny puch jest na prawdę pyszny :) Ja robiłam bez śnieżek i tez wyszedł doskonały :)
OdpowiedzUsuńJa też potwierdzam, pyszne było..dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńPiekne ciacho zrobiłaś :) Ja w tym tygodniu musiałam się wyłamać. Pozdrówka.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu wypróbować to ciasto, bo widziałam je już na kilku blogach ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto i jak pięknie podane, dzięki za wspólną zabawę;)
OdpowiedzUsuńIdealne na gorące dni.
OdpowiedzUsuńWygląda super! A galaretki w standardowej ilości wody rozpuszczamy?
OdpowiedzUsuńNie nie, w 500ml wrzątku, który jest podany w składnikach :)
UsuńPyszne ciasto, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam z galaretką cytrynową, wyszło super :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńZrobiłam z galaretką cytrynową i bez kokosu, wyszło super :) Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam :)
UsuńJezeli chcialabym zrobic ciasto na wielsza blaszke i z 1 kg sera to mam te proporcje podwoic? Jak 2 Śnieżki to na 1kg sera dać aż 4 i to samo galaretki 4?
OdpowiedzUsuńWszystkiego podwajać nie trzeba :) Proponuję takie proporcje:
Usuń300g herbatników, 1000g sera z wiaderka na serniki, 3 Śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 8-10 łyżek cukru pudru, 3 galaretki agrestowe (po 75g każda), 700ml wrzątku.
Posypkę można podwoić. Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam to ciacho,ja dałam galaretki pomarańczowe
OdpowiedzUsuń