sobota, 30 lipca 2016

Sernik straciatella na zimno

Podobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik z wyczuwalnymi kawałkami czekolady, nie mieliłam więc do niego sera, co znacznie skróciło czas jego wykonania, zaś ser świetnie współgra z czekoladą. Sernik nie jest mocno słodki, idealny na upalne dni :)




foremka 24x24 cm


Spód:  
  • 250g herbatników kakaowych, 
  • 120g masła lub margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek, dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno formy o wym. 24x24cm. Schłodzić.

Masa serowa:  
  • 750g białego półtłustego sera, 
  • 250 ml jogurtu naturalnego, 
  • 250 ml śmietanki 30%, 
  • czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie),
  • 3 łyżki żelatyny, 
  • 100 ml wrzątku, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  •  100g gorzkiej czekolady.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać ubitą śmietankę, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać, po czym wlać ją do masy. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Udekorować np. startą czekoladą i owocami.



Źródło: My sweet world

                                                              Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji Ciasto na weekend na FB
Razem ze mną sernik upiekli:

Bożena
Iwona
Dagmara
Joanna
Lidia 
Asia

13 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie! Lubię takie ciacha bez pieczenia :) Dzięki za wspólne cukiernictwo w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie upały najlepsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, nie mógłbym się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie! dziękuję za wspólne sernikowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z czekoladą, trudno się oprzeć takim pysznościom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow..aż ślinka cieknie..dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Dziękuję Magda za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychaaa. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ochote wykonać to cudo ale nie zrozumiałam co do sera. To nie ma być taki sernikowy zmielony tylko w kostce? I nie blendować go?Mają być grudki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ser do masy trzeba zblendować na gładko?bo rozumiem że to taki w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taki w kostce, nie miksujemy go na gładko, ma właśnie by c wyczuwalny :)

      Usuń