piątek, 15 lipca 2016

Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie

Przed nami całe 2 miesiące wakacji, a co za tym idzie pięknej, letniej pogody. Warto więc przygotować jakąś alternatywę na upalne dni. Proponuję delikatną Pannę Cottę w dwóch kolorach z dodatkiem musu owocowego i wyśmienitych lodów Carte d'Or...




Składniki:
  • 250g serka mascarpone, 
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 80g gorzkiej czekolady, 
  • 200g truskawek,
  • 200g malin,
  • łyżka galaretki truskawkowej,
  • lody Carte d'Or Lemon Pie.

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, często mieszając. Następnie dodać namoczoną żelatynę i gotować chwilę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Masę zdjąć z ognia. Podzielić na pół, do jednej części dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. W razie potrzeby można ponownie lekko podgrzać masę na parze do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do 6 przezroczystych szklanek rozlać jasną masę, po czym od razu wylać masę czekoladową. Wtedy uzyskamy taki efekt jak na moich zdjęciach, na dnie widać delikatne drobinki ciemnej czekolady. Jeśli zaś chcemy, by masy stanowiły oddzielne kolorystycznie pasy wystarczy jasną masę po rozlaniu do szklanek schłodzić do momentu stężenia i dopiero wtedy wylać masę czekoladową.
Odstawić do całkowitego stężenia.
truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić.
Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów.







Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte d'Or Lemon Pie...

  •  pojemność 900ml
  • sugerowana cena detaliczna 18,49zł
  • składają się z 6 rozetek, idealnych do zwieńczenia deseru.




Carte d'Or to marka premium, która od wielu lat znana jest z wysokiej jakości składników i nietypowych połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje jedyną w swoim rodzaju propozycję deserową. Opakowanie Carte d'Or zawiera 6 gotowych porcji lodowych w postaci zakręconych rozetek. Składają się z one z aksamitnych lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków.




Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość stanowi piękne wykończenie deseru w sam raz na upalne dni.
Lody są bardzo delikatne w smaku i zarazem bardzo słodkie, dlatego wspaniale współgrają z niezbyt słodkim deserem. Doskonale wyczuwalna cytrynowa nuta wspaniale orzeźwi i urozmaici deser.
Koniecznie wypróbujcie...



4 komentarze:

  1. Taki deserek to bym chętnie zjadła.Na dodatek z moim ulubionym smakiem lodów.

    OdpowiedzUsuń