niedziela, 17 lipca 2016

Pan Cakes z musem owocowym

Śniadania nie muszą nam się kojarzyć tylko z kanapkami:) Warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować dla domowników pyszne Pan Cakes z ich ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam placuszki pszenno-żytnie z dodatkiem musu owocowego. Pycha! 





Składniki: 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka mąki żytniej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 jajka, 
  • szklanka mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 50g stopionego masła lub margaryny, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 200g truskawek, 
  • 200g malin lub innych dowolnych owoców, 
  • olej.  

Wykonanie:
Owoce zmiksować z dodatkiem łyżki cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odstawić. Całe jajka wbić do miski, ubić trzepaczką lub mikserem, dodać mleko, krótko ubijać. Dodać przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz stopione, letnie masło. Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców.




                                                                         Smacznego:)) 


Przepis dodaję do akcji:

Letnie owoce 2
 

9 komentarzy:

  1. Takie śniadania to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są te zdjęcia. :)
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie placuszki, a Twoje prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na weekendowe śniadanie bez pośpiechu :)

    OdpowiedzUsuń