środa, 27 lipca 2016

Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową

Od zawsze lubiłam kruche ciasta z owocami, to jednak jest zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory upiekłam :) Idealnie słodkie, niezwykle kruche, soczyste i do tego ta delikatna pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza! 
Gorąco polecam!



 foremka 23x33cm

Kruche ciasto:  
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka mąki żytniej, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 5 żółtek, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki cukru.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.
Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.

Pianka: 
  • 5 białek, 
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 500g truskawek (mogą być mrożone).
Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
Piec około 35-40 minut w temp. 190st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Pieczarka Mysia

                                                                          Smacznego:))  


Przepis dodaję co akcji:

Letnie owoce 2
 

3 komentarze: