Gorąco polecam!
foremka 23x33cm
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mąki żytniej,
- 250g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru.
Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz
pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie,
kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie
porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.
Następnie
większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około
15-20 minut w temp. 180st.
Pianka:
- 5 białek,
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 500g truskawek (mogą być mrożone).
Truskawki
umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem
obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich
obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć
truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć
je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o
dużych oczkach.
Piec około 35-40 minut w temp. 190st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
Przepis dodaję co akcji:
Biorę kawałek :)
OdpowiedzUsuńswietne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :)
Ciasto wygląda na pyszne.
OdpowiedzUsuń