środa, 9 listopada 2016

Biały puch bez pieczenia

Za oknem szaro buro, warto więc poprawić sobie odrobinę humor kawałkiem pysznego ciasta. Choć w tym miejscu możemy napotkać pewien problem. Otóż ciasto, a raczek delikatna pianka jest tak pyszna, że ciężko zakończyć na jednej porcji... 
Do ciasta potrzebne są aż trzy białe czekolady, w Tesco znajdziecie świetną promocję na czekolady! Zajrzyjcie tutaj



tortownica o śr. 24cm
 
Spód:  
  • 250g herbatników, 
  • 125 g masła lub margaryny, 
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella).
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa: 
  • 600 ml śmietanki 30%, 
  • 300g białej czekolady
  • 3 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżki żelatyny, 
  • 500 g dowolnych owoców.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Białą czekoladę wraz ze 100 ml śmietanki rozpuścić na parze, po czym ją przestudzić. Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować, po czym dodać przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować startą czekoladą i owocami.
Ja ciasto robiłam latem, więc użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się także brzoskwinie z puszki.








Źródło: książka "Słodki świat Kasi"


                                                                               Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. ta masa śmietankowo-czekoladowa musi być boska! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto, na pewno trudno poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda wyśmienicie. Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi ciekawie, muszę zapisać przepis. :)

    OdpowiedzUsuń