Do ciasta potrzebne są aż trzy białe czekolady, w Tesco znajdziecie świetną promocję na czekolady! Zajrzyjcie tutaj
tortownica o śr. 24cm
Spód:
- 250g herbatników,
- 125 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella).
Herbatniki
zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z
kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o
śr. 24cm. Schłodzić.
Masa:
- 600 ml śmietanki 30%,
- 300g białej czekolady,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 500 g dowolnych owoców.
Żelatynę
rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Białą czekoladę wraz ze 100
ml śmietanki rozpuścić na parze, po czym ją przestudzić. Pozostałą,
dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać
stopioną czekoladę, krótko zmiksować, po czym dodać przestudzoną
żelatynę. Krótko zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić na
całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować startą czekoladą i owocami.
Ja ciasto robiłam latem, więc użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się także brzoskwinie z puszki.
Źródło: książka "Słodki świat Kasi"
Smacznego:))
ta masa śmietankowo-czekoladowa musi być boska! :-)
OdpowiedzUsuńmmm letnie ciacho))
OdpowiedzUsuńSmakowity deser :)
OdpowiedzUsuńDeser idealny :D
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, na pewno trudno poprzestać na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wyśmienicie. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ślicznie dziękuję:) Pozdrawiam
UsuńBrzmi ciekawie, muszę zapisać przepis. :)
OdpowiedzUsuńA gdyby zrobić ze śnieżki w proszku to ile trzeba by dać? 3 śnieżki?
OdpowiedzUsuńProponowałabym wtedy 4 Śnieżki, ale na 600 ml mleka. I obowiązkowo żelatynę do tego.
Usuń