tortownica o śr. 24cm
Masa serowa:
- 750 białego półtłustego sera,
- 1/2 laski wanilii,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 150g ciastek Oreo z kremem,
- 250g serka mascarpone,
- czubata łyżka żelatyny.
Ser zmielić, dodać serek
mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką,
jednolitą masę.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić,
po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale
nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką.
Dodatkowo:
- około 15 okrągłych biszkoptów,
- 2 duże banany,
- galaretka pomarańczowa.
Na
dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego.
Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.
Banany obrać ze skórki
i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać
400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany.
Ciasto wstawić
najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego :))
Świetny;)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pysznie. Jak dla mnie smakowo rewelacja.
OdpowiedzUsuńJuz sobie wyobrażam jego wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńTyle smaków w jednym miejscu :D
OdpowiedzUsuńAch pyszności!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo słodko:)
OdpowiedzUsuńMożna użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńMożna, jednak wtedy proponuję dać 2 a nawet 3 łyżki żelatyny.
Usuń