foremka 24x24cm
Składniki:
- 4 jajka,
- 200g masła lub margaryny,
- 160g cukru,
- 200g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (35g),
- 3 łodygi rabarbaru,
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie:
Miękkie
masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem,
dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Rabarbar
oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta,
delikatnie wciskając je w ciasto.
Piec około 40 minut w temp. 175st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji Rabarbarowe wypieki na FB
w akcji wzięli udział:
Małgośka - Jedz i smakuj
Asia- Smakołyki Asi
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Sylwia - Kuchnia mniam
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Agata - Wanilia i kardamon
Dorota - Moje małe czarowanie
Beata Rzepka -FB
Lidia Wesołowska - FB
Aga - Smak mojego domu
Magdalena - Słodkie okruszki
Iwona - Gotowanie to proste
Iwona - Izioni smaki
Edyta - Kuchenne zapiski Edyty
Asia - 6 niebo
Angelika- Życie zaczyna się w kuchni
Asia- Smakołyki Asi
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Sylwia - Kuchnia mniam
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Agata - Wanilia i kardamon
Dorota - Moje małe czarowanie
Beata Rzepka -FB
Lidia Wesołowska - FB
Aga - Smak mojego domu
Magdalena - Słodkie okruszki
Iwona - Gotowanie to proste
Iwona - Izioni smaki
Edyta - Kuchenne zapiski Edyty
Asia - 6 niebo
Angelika- Życie zaczyna się w kuchni
Bardzo smaczne ciasto upiekłaś.Dziekuję za wspólne wypiekanie ;) Madziu
OdpowiedzUsuńTakiej mi ochoty narobiłaś na to ciasto, że zaraz wsiadam na rower i jadę do warzywniaka po rabarbar :D
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie - i o to chodzi! :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne to ucierane ciasto :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńMadziu super ciasto :) takie ucierane z rabarbarem jest najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMniam pysznie :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńZnowu pośliniłam ekran a to zły znak, pyszne ciasto :-) Dzieki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Wygląda bardzo apetycznie. Nie tylko z pysznym rabarbarem, ale i z budyniem. Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho! dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z rabarbarem. Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńUcierańce uwielbiamy, z rabarbarem to poezja :D
OdpowiedzUsuńPyszności..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie rabarbar pasuje najlepiej do prostych ciast ucieranych, kruchych czy drożdżowych :D
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie, nie mogłoby być inaczej niż przepyszne...dzięki za wspólne pieczenie;)
OdpowiedzUsuńCudowności :D
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciacho :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń