piątek, 13 maja 2016

Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe i szukacie pysznego pomysłu na zdrowy i pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne! 




Składniki:  
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać grzyby oraz kaszę gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Nakładać po łyżce farszu na rozbite płaty mięsa. Zrolować tworząc roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju, następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić około 40 minut, do miękkości. W razie potrzeby wodę uzupełnić. Jeśli pozostało nam trochę farszu to dodać go do wytworzonego sosu. Mąkę rozpuścić w odrobinie wody, dodać do wytworzonego sosu, stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.
Podawać najlepiej z ugotowaną kaszą gryczaną.





W aktualnej gazetce Lidla znajdziecie schab w plastrach  w promocyjnej cenie :)

                                                                     Smacznego:))
 

5 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentują i myślę, że też tak smakują! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja na obiad, może skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny farsz do roladek :)

    OdpowiedzUsuń