sobota, 7 maja 2016

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

Kolejna książka do recenzji, którą otrzymałam dzięki księgarni taniaksiążka.pl. 
Bardzo lubię smak ciasta drożdżowego oraz zapach unoszący się podczas jego pieczenia. Dlatego bardzo ucieszyłam się z otrzymanej książki "Ciasta drożdżowe" autorstwa Tadeusza Barowicza. 



Książka ma piękną, grubą oprawę, znajdziemy w niej prawie 190 przepisów. Książka liczy 278 stron, większość przepisów opatrzona jest ślicznym zdjęciami zachęcającymi do upieczenia :)


Na samym początku, a nie jak to zazwyczaj bywa na końcu, znajdziemy alfabetyczny spis treści podzielony na dwie kategorie: słodkie i słone.  Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków.




Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki.
Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków.




Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :)


Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam!

Pamiętajcie, że do 12.05.2016r. znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka.pl 


1 komentarz: