Kolejna książka do recenzji, którą otrzymałam dzięki księgarni taniaksiążka.pl.
Bardzo lubię smak ciasta drożdżowego oraz zapach unoszący się podczas jego pieczenia. Dlatego bardzo ucieszyłam się z otrzymanej książki "Ciasta drożdżowe" autorstwa Tadeusza Barowicza.
Książka ma piękną, grubą oprawę, znajdziemy w niej prawie 190 przepisów. Książka liczy 278 stron, większość przepisów opatrzona jest ślicznym zdjęciami zachęcającymi do upieczenia :)
Na samym początku, a nie jak to zazwyczaj bywa na końcu, znajdziemy alfabetyczny spis treści podzielony na dwie kategorie: słodkie i słone. Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków.
Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki.
Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków.
Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :)
Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam!
Pamiętajcie, że do 12.05.2016r. znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka.pl
MUSZĘ ją mieć! :) Dziękuję za recenzję.
OdpowiedzUsuń