wtorek, 17 maja 2016

Ciasto Kopiec kreta z bananami

Delikatne ciemne ciasto, banany i lekki krem śmietanowy. Takie jest właśnie słodki kopiec kreta. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę pysznie:) Dzieci się nim zajadają, zresztą dorośli też nie pogardzą! 




tortownica o śr. 24cm

Biszkopt:  
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 6 łyżek mąki pszennej, 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić.

Krem:  
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 3 duże banany.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości. Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 





W aktualnej gazetce w Polo Markecie najdziecie banany w promocyjnej cenie!

                                                                              Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi o nim :) Dawno nie jadłam, a bardzo lubimy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy była na niego "moda" :) Uwielbiałam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam to ciasto, jest bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, chętnie bym wpadła na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciacho, a domowe jest rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń