wtorek, 14 czerwca 2016

Cielaczek

Po małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis na tradycyjną wersję, jednak warto ciemne ciasto urozmaicić dodając np. świeże truskawki. 




foremka 24x24cm

Ciemne ciasto:  
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • szklanka mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki dżemu z wiśni, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:  
  • 250g białego sera, 
  • jajko, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 65g masła lub margaryny, 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ser zmielić. Utrzeć z surowymi żółtkami, cukrami, mąką oraz stopioną, przestudzoną margaryną. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżką nakładać masę serową na ciemnym cieście, tworząc tak zwane "ciapki". Wierzch wyrównać. Piec około 40 minut w temp. 175st. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.





W aktualnej gazetce Tesco znajdziecie biały ser w promocyjnej cenie! 

                                                                       Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować do ciasto, nazwa zachęcająca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Uleńko, sama nie wiem. U nas od zawsze był to Cielaczek:) Chyba dlatego, że są ciapki jasnego ciasta :)

      Usuń
  3. Może być dżem truskawkowy?

    OdpowiedzUsuń