wtorek, 29 grudnia 2015

Razowa szarlotka z żurawiną

Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio upiekłam jej zdrowszą i nieco inną wersję. Na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny. Wyszło naprawdę bardzo smacznie:)




foremka 23x33 cm

Ciasto:  
  • 1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • 3 żółtka, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 230g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę.

Nadzienie:  
  • 2 kg jabłek, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, 
  • 40g masła, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić.

Dodatkowo:  
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 3 białka, 
  • 100g cukru.
Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać oprószone cukrem pudrem.





Źródło: Moje wypieki


                                                                       Smacznego:))
 

5 komentarzy: