piątek, 18 grudnia 2015

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Od dłuższego czasu przymierzałam się do tego ciasta. Co prawda na blogu znajdziecie już podobny przepis na ciasto w kształcie Kotka, jednak tam spodem jest pieczony biszkopt. teraz czasu mam niewiele, więc szybkie w przygotowaniu ciasta są u nas mile widziane:) To ma tez inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:) 






foremka 24x24 cm

Masa Kubusiowa:  
  • 1 litr soku Kubuś np. marchewkowo - bananowy, 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 150g masła, 
  • 450g herbatników.
Na dnie blaszki o wym. 24x24 cm rozłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. W szklance soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować z masłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na ciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa: 
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki śmietany 12%.
Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku, przestudzić i dodać do śmietanki. Ubijać chwilkę. Masę wylać na ciastka. Przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Polać stopioną na parez mleczną czekoladą z dodatkiem śmietany 12%.






Źródło: Smakołyki Bereniki


                                                                        Smacznego:)) 
 

18 komentarzy:

  1. Czy ktoś wie, jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha.
    Czy kubuś ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, może być dowolny rodzaj soku i smak również:)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Twój "Kubuś" prezentuje się fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło przepyszne...polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Blaszka ma byc taka mala tak?? Kwadratowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. A wylozyla Pani blaszke papierem? I nie jest ona za mala? Zmiescily sie wszystkie warstwy? Przepraszam ze tak pytam ale dzisiaj bede robic ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wykładam blaszki do ciast na zimno papierem, ale oczywiście można ją wyłożyć:) Była akurat, tzn. ostatnia warstwa ciastek była na równi z blaszką :)

      Usuń
  7. Przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to ciasto powinno poleżeć najlepiej cała noc w lodówce przed podaniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wtedy herbatniki zmiękną i masa będzie sztywniejsza, dzięki czemu będzie się lepiej kroiło, jednak nie jest to przymus:) U nas nigdy całe ciasto nie wytrwało do dnia następnego, choć kawałek musiał być skubnięty :)

      Usuń