foremka wym. 24x27cm
Kruche ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 80g masła lub margaryny (można dać więcej, jeśli ciasto nie chce się kleić) ,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jabłek.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki
cukru oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4
części. Schładzać przez godzinę w lodówce. Następnie 2 części
rozwałkować i wylepić dna dwóch jednakowych foremek, natłuszczonych, o
wym. ok. 24 x 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 12-15 minut w temp.
180st. Ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki,
zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z resztą cukru.
Pozostałe dwie części ciasta rozwałkować. Jedną wylepić dno
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć
równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec
około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Masa śmietanowa:
- 800ml śmietanki 36%,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry.
Na
cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć
jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć
ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Siostra Anastazja
Smacznego :))
bardzo fajne ciacho;) Uwielbiam ciasta Anastazji ;zawsze się udają;) zapraszam na mega miodowe ciasto Anastazji:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMmm cudowna rozkosz jabłek i bitej śmietany <3
OdpowiedzUsuńMam książkę z przepisami tej Siostry, ale nie piekłam tego ciasta...
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite to ^^
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuńSmakowały Madzia?
🍰+🍵=😇
Oj tak, bardzo :)
UsuńBardzo apetyczne ciacho. Biorę blaszkę:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo obiecująco :D
OdpowiedzUsuńbeznadziejny przepis - niby jak ma wyjść gładkie ciasto z suchych składników
OdpowiedzUsuńMasło i jajka nie są suchymi składnikami :) Pozdrawiam!
UsuńZgadzam się z Anonimowym. Tutaj brakuje mleka, które jest w oryginalnym przepisie, a które jest tym właśnie dodatkowym mokrym składnikiem, a poza tym w oryginale podane jest że masło ma być rozpuszczone, a to dużo zmienia.
UsuńTen przepis jest nie tyle zmieniony co niedokładny.
W oryginalnym przepisie jest mleko, ponieważ jest używany amoniak. ja zaś go nie użyłam, więc nie dodawałam też mleka. Zawsze można dodać odrobinę więcej masła jeśli ktoś uważa, że ciasto jest za suche.
UsuńMi sie nie chcialo skleic, za malo masla
OdpowiedzUsuńto jakaś masakra,gładkie ciasto i że niby z tych składników :)czegoś tu brakuje,nic się nie klei:(
OdpowiedzUsuń