wtorek, 8 grudnia 2015

Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną według Siostry Anastazji

Ciasta z jabłkami zawsze są u nas mile widziane :) Mamy swoje ulubione przepisy, jednak czasem lubię wypróbować coś nowego. Tym razem inspirowałam się przepisem według siostry Anastazji. Zmieniłam troszkę składniki i przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:) 



 foremka wym. 24x27cm


Kruche ciasto: 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 80g masła lub margaryny (można dać więcej, jeśli ciasto nie chce się kleić) , 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 jabłek.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki cukru oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Schładzać przez godzinę w lodówce. Następnie 2 części rozwałkować i wylepić dna dwóch jednakowych foremek, natłuszczonych, o wym. ok. 24 x 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 12-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z resztą cukru. Pozostałe dwie części ciasta rozwałkować. Jedną wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa śmietanowa: 
  • 800ml śmietanki 36%, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • łyżka cukru waniliowego.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry.
Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.






 Źródło: Siostra Anastazja

                                                                    Smacznego :)) 

16 komentarzy:

  1. bardzo fajne ciacho;) Uwielbiam ciasta Anastazji ;zawsze się udają;) zapraszam na mega miodowe ciasto Anastazji:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm cudowna rozkosz jabłek i bitej śmietany <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam książkę z przepisami tej Siostry, ale nie piekłam tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha.
    Smakowały Madzia?
    🍰+🍵=😇

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciacho. Biorę blaszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. beznadziejny przepis - niby jak ma wyjść gładkie ciasto z suchych składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło i jajka nie są suchymi składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zgadzam się z Anonimowym. Tutaj brakuje mleka, które jest w oryginalnym przepisie, a które jest tym właśnie dodatkowym mokrym składnikiem, a poza tym w oryginale podane jest że masło ma być rozpuszczone, a to dużo zmienia.
      Ten przepis jest nie tyle zmieniony co niedokładny.

      Usuń
    3. W oryginalnym przepisie jest mleko, ponieważ jest używany amoniak. ja zaś go nie użyłam, więc nie dodawałam też mleka. Zawsze można dodać odrobinę więcej masła jeśli ktoś uważa, że ciasto jest za suche.

      Usuń
  7. Mi sie nie chcialo skleic, za malo masla

    OdpowiedzUsuń
  8. to jakaś masakra,gładkie ciasto i że niby z tych składników :)czegoś tu brakuje,nic się nie klei:(

    OdpowiedzUsuń