czwartek, 7 kwietnia 2016

Mleczna kostka Toffi

Na Święta oprócz tradycyjnych ciast wielkanocnych upiekłam takie oto ciasto. Co prawda ze względu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy. 



 foremka 24x24cm

 
Ciasto: 
  • 250g mąki pszennej, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 100g cukru, 
  • 100g masła lub margaryny, 
  • jajko, 
  • łyżka miodu,
  •  łyżka mleka. 
 
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mleczna masa:  
  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 
  • 400ml śmietany 30%, 
  • 3 czubate łyżki żelatyny, 
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 
  •  200g masy krówkowej o smaku kukułki (użyłam Helio), 
  • orzechy włoskie do posypania.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry.  Wstawić na całą noc do lodówki.






Źródło: Świat wypieków

                                                                   Smacznego:))
 

7 komentarzy: