foremka 24x24cm
Ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100g cukru,
- 100g masła lub margaryny,
- jajko,
- łyżka miodu,
- łyżka mleka.
Mąkę
przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz
posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche
ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno
natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym.
24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Mleczna masa:
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 400ml śmietany 30%,
- 3 czubate łyżki żelatyny,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
- 200g masy krówkowej o smaku kukułki (użyłam Helio),
- orzechy włoskie do posypania.
Żelatynę
zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko
ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie
podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się
rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do
mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z
czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i
wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą
krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu
ciasta, masą krówkową do góry. Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Świat wypieków
Smacznego:))
wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńBajeczna :>
OdpowiedzUsuńSama słodycz! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z tortem wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńświetne ciacho na rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuńPyszota, bardzo lubię takie ciasta :D
OdpowiedzUsuń