Składniki:
- 200g ryżu (użyłam Parboiled Britta),
- 2 puszki tuńczyka w wodzie,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- puszka kukurydzy,
- pęczek szczypiorku,
- 5 łyżek majonezu,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Ryż
ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i ułożyć na dnie szklanej miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu.Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi.
Tuńczyka odsączyć. Kukurydzę odsączyć, przelać zimną wodą i ponownie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę (można troszkę odłożyć do dekoracji). Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
W aktualnej gazetce Tesco znajdziecie w promocji kukurydzę, ryż oraz tuńczyka w puszce :)
Smacznego:))
Niezła ta sałatka. Zrobię do obiadu :D
OdpowiedzUsuńpyszna sałatka :) bardzo lubię te w wersji z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a tutaj same najlepsze dodatki do tego! Świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)