piątek, 29 kwietnia 2016

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem

Zdradzę Wam dzisiaj kolejny przepis na pyszną, warstwową sałatkę. Składa się głównie z ryżu, jajek, tuńczyka, żółtego sera, kukurydzy i szczypiorku. Chyba ze względu na ten intensywny zielony kolor szczypiorku zawsze jawi mi się ona jako sałatka wiosenna :) Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i ładnie się prezentuje. 



 
Składniki:  
  • 200g ryżu (użyłam Parboiled Britta), 
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • 200 g żółtego sera w kostce, 
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku, 
  • 5 łyżek majonezu, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i ułożyć na dnie szklanej miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu.
Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi.
Tuńczyka odsączyć. Kukurydzę odsączyć, przelać zimną wodą i ponownie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę (można troszkę odłożyć do dekoracji). Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.





W aktualnej gazetce Tesco znajdziecie w promocji kukurydzę, ryż oraz tuńczyka w puszce :)

                                                                              Smacznego:))
 

4 komentarze:

  1. Niezła ta sałatka. Zrobię do obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna sałatka :) bardzo lubię te w wersji z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a tutaj same najlepsze dodatki do tego! Świetny przepis:)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń