wtorek, 12 kwietnia 2016

Ciasto makowe z masą serową

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :)



foremka 25x36cm

Ciasto: 
  • 6 jajek, 
  • szklanka mąki pszennej tortowej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2-3 łyżeczki przegotowanej zimnej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

Masa serowa:  
  • 1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka, 
  • szklanka cukru, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 3/4 szklanki letniego mleka, 
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego.
Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, dokładnie rozpuścić. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukrów. Stale ucierając, dodawać porcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować.

Dodatkowo:  
  • słoik konfitury z czarnej porzeczki, 
  • 100g płatków migdałowych.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.




                                                                              Smacznego:))

8 komentarzy:

  1. Madziu pyszne ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. pyszności :) ciasto wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! Chętnie bym zrobiła kawę i zjadła kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie, ale moglaby Pani przynajmniej podac źródło lub napisać skAd przepis został zmodyfikowany :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy czerpię skądś inspirację to zawsze zamieszczam źródło. Tym razem przepis stworzyłam sama dla własnych potrzeb i nie przeglądałam czy na którymś blogu jest już coś podobnego. Pozdrawiam :)

      Usuń