poniedziałek, 1 maja 2017

Biszkoptowe ciastka z kremem maślanym

Dzisiaj mam dla Was pyszne, małe słodkości idealne na wiele okazji. Ja robiłam je w na Wielkanoc w kształcie jajek, ale można je zrobić w kształcie serduszek czy po prostu okrągłe. Oprószone cukrem pudrem i udekorowane delikatnym kwiatkiem będą pięknie prezentowały się na stole komunijnym czy na ślubie. 





 
Ciasto: 
  • 4 jajka, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 100g cukru pudru, 
  • łyżka cukru waniliowego.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i dokładnie ubić. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki, kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:  
  • 500ml mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 200g masła. 
400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami.




                                                                                         Smacznego :))
 

2 komentarze:

  1. Och,nie jadlam tych ciastek ponad 20 lat.Napewno skorzystam z przepisu!!!Moje dzieciaczki beda zachwycone!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy udałoby się je zrobić z mąką bezglutenową i smakowałyby równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń