piątek, 21 kwietnia 2017

Bounty - smak raju, ciasto kokosowe bez pieczenia

Ogrom pracy sprawia, że nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie i najczęściej goszczą u nas szybkie ciasta na zimno:) Co wcale nie oznacza, że są gorsze! To jest wręcz tak smaczne, że można by je nazwać "jednodniowym ciastem" - znika w mgnieniu oka:) 



foremka 23x33cm

Składniki: 
  •  400g ciemnych herbatników, 
  • 1 opakowanie krakersów, 
  • 1 litr mleka, 
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 100g wiórków kokosowych. 
750 ml mleka zagotować wraz z cukrami i łyżką masła. W reszcie mleka rozrobić dokładnie obydwie mąki, tak, by nie było żadnych grudek. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej oraz wiórki kokosowe.
Na dnie blaszki o wym. 23x33cm rozłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy budyniowej. Przykryć warstwą krakersów. Wylać resztę masy i ułożyć warstwę herbatników.

Polewa:  
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%.
Wszystko przełożyć do garnuszka i zagotować. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.



                                                                    
                                                                Smacznego:)) 
 

3 komentarze:

  1. Jutro zamierzam zrobić bo przepis super szybko i dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest bardzo fajny, szybko i prosty :) Świetny blog, pozdrawiam :)!

    - - - -
    Zainstaluj darmową aplikację Moja Gazetka dostępną w sklepie Google Play.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uważam, że w składnikach zabrakło jednej pozycji, czyli cukru. Masa budyniowa tylko z 1 łyżką cukru jest za mało słodka. Brak cukru wynika również z opisu "750 ml mleka zagotować wraz z cukrami...". Lecz są to moje subiektywne uwagi. Ja oprócz 1 łyżki cukru waniliowego dodałem 3 łyżki cukru pudru i bounty wyszło pyszne. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń