foremka 23x33cm
Składniki:
- 400g ciemnych herbatników,
- 1 opakowanie krakersów,
- 1 litr mleka,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 250g masła lub margaryny,
- 100g wiórków kokosowych.
750
ml mleka zagotować wraz z cukrami i łyżką masła. W reszcie mleka
rozrobić dokładnie obydwie mąki, tak, by nie było żadnych grudek. Wlać
na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie
zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać po
łyżce zimnej masy budyniowej oraz wiórki kokosowe.
Na
dnie blaszki o wym. 23x33cm rozłożyć warstwę herbatników i wylać połowę
masy budyniowej. Przykryć warstwą krakersów. Wylać resztę masy i ułożyć
warstwę herbatników.
Polewa:
- 125g masła lub margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%.
Wszystko
przełożyć do garnuszka i zagotować. Lekko przestudzić i wylać na
wierzch ciasta. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do
lodówki.
Smacznego:))
Jutro zamierzam zrobić bo przepis super szybko i dobre :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo fajny, szybko i prosty :) Świetny blog, pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuń- - - -
Zainstaluj darmową aplikację Moja Gazetka dostępną w sklepie Google Play.
Uważam, że w składnikach zabrakło jednej pozycji, czyli cukru. Masa budyniowa tylko z 1 łyżką cukru jest za mało słodka. Brak cukru wynika również z opisu "750 ml mleka zagotować wraz z cukrami...". Lecz są to moje subiektywne uwagi. Ja oprócz 1 łyżki cukru waniliowego dodałem 3 łyżki cukru pudru i bounty wyszło pyszne. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń