Ciasto:
- 4 jajka,
- 100g mąki pszennej,
- 100g cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego.
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić na bok. Żółtka
utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo
przesianą mąkę i dokładnie ubić. Następnie dodać pianę z białek i
delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki,
kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st.
Ostudzić.
Krem:
- 500ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200g masła.
400ml
mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać
na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie
zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale
ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać
ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami.
Smacznego :))
Och,nie jadlam tych ciastek ponad 20 lat.Napewno skorzystam z przepisu!!!Moje dzieciaczki beda zachwycone!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy udałoby się je zrobić z mąką bezglutenową i smakowałyby równie dobrze!
OdpowiedzUsuń