czwartek, 12 stycznia 2017

Schab suszony w pończosze długodojrzewający

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto! 




 
Składniki: 
  • 1 kg schabu bez kości, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki soli kamiennej, 
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej, 
  • 2 łyżki majeranku, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.
Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki. 
Po tym czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin. 
Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki. 
Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około 10 dni.





                                                                        Smacznego:)) 
 

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie ale najważniejsze, ze wiesz co jesz. Bez zbędnych ulepszaczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Robimy tak z szynką :) Ze schabu nie wychodzi twarda wędlina?
    Pozdrawiam!
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest bardziej twarda niż z szynki, ale nie jest tak źle :))

      Usuń