Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki soli kamiennej,
- 1/2 łyżeczki soli peklowej,
- 2 łyżki majeranku,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Wykonanie:
Mięso
umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego
pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki.
Po tym
czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą
kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin.
Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi
wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na
kolejne 36 godzin do lodówki.
Schab przełożyć do czystej pończochy bądź
podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym
miejscu na około 10 dni.
Smacznego:))
Wygląda smacznie ale najważniejsze, ze wiesz co jesz. Bez zbędnych ulepszaczy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Robimy tak z szynką :) Ze schabu nie wychodzi twarda wędlina?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/
Na pewno jest bardziej twarda niż z szynki, ale nie jest tak źle :))
Usuń