Ciasto:
- jajko,
- szklanka mleka,
- 250g mąki pszennej,
- 90 ml oleju,
- 80g cukru,
- 80g wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- całe migdały - 1 do jednej muffinki.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. Następnie obrać je ze skórki.
Jajko ubić z cukrem, dodać olej i mleko, zmiksować. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Krem:
- 160 ml śmietanki 36%,
- 100g białej czekolady.
Źródło: Fuzja smaków
Smacznego:))
O rety nawet migdały włożyłaś ! pyszne, bardzo lubię te białe kulki a w postaci babeczek na pewno są jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńO mniam, poproszę jedną ;)
OdpowiedzUsuńMuffinki cudne :) nawet nie przyszłoby mi do głowy, że można takie zrobić. Pomysł jak i wykonanie super ^^
OdpowiedzUsuńJuż od samego parzenia zrobiłam się głodna. Do tego po prostu urocze <3
OdpowiedzUsuń