wtorek, 24 stycznia 2017

Muffinki Rafaello

Rafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje. 






Ciasto: 
  • jajko, 
  • szklanka mleka, 
  • 250g mąki pszennej, 
  • 90 ml oleju, 
  • 80g cukru, 
  • 80g wiórków kokosowych, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • całe migdały - 1 do jednej muffinki.
Wykonanie:

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. Następnie obrać je ze skórki.
Jajko ubić z cukrem, dodać olej i mleko, zmiksować. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Krem: 
  • 160 ml śmietanki 36%, 
  • 100g białej czekolady. 
Czekoladę stopić na parze i całkowicie ostudzić, uważając jednak, by nie stężała. Śmietankę ubić na sztywno, powoli wlewać stopioną czekoladę. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki.



 Źródło: Fuzja smaków


                                                                                Smacznego:))

4 komentarze:

  1. O rety nawet migdały włożyłaś ! pyszne, bardzo lubię te białe kulki a w postaci babeczek na pewno są jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki cudne :) nawet nie przyszłoby mi do głowy, że można takie zrobić. Pomysł jak i wykonanie super ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od samego parzenia zrobiłam się głodna. Do tego po prostu urocze <3

    OdpowiedzUsuń